make a site for free

ČRNA LONČEVINA

poseben način žganja lončevine

Peč je grajena iz opeke in ometena z glineno-slamnatim ometom. Peč je služila žganju lončevine. V Filovcih se je po večini uporabljala za t.i. redukcijsko žganje, pri čemer so nastali izdelki prepoznavno črne barve. V osnovi gre za starodaven način žganja, ki je omogočal uporabo izdelkov že po prvem žganju - brez da je izdelke potrebno glazirati in jih odžgati še drugič. Ta način so uporabljali tudi lončarji saj je bilo nadzorovanje in uporaba glazur zahtevna, predvsem zaradi relativno nizkih temperatur doseženih med žgajem. 

Postopek redukcijskega žganja

za izdelavo črne lončevine 

PRIPRAVA NA ŽGANJE


Izdelke je potrebno po oblikovanju posušiti, kar je potekalo na zraku in soncu. Posušeni izdelki so bili počiščeni in pobrisani ter pripravljeni za nalaganje peči. Skozi vrata se izdelki nalagajo eden na drugega tako, da se zapolni skoraj celoten volumen peči. Na tleh se ob kuriščih pusti nekoliko prostora, da se med žganjem na kurišča lahko polaga drva. Ko je peč naložena se vrata sezidajo in premažejo z ilovnato-slamnatim ometom. Na vrhnjem delu ima peč razporejene zračnike, ki omogočajo boljši pretok zraka. 

POTEK ŽGANJA


Zelo počasno in postopno naraščanje temperature ze zelo pomembno, zato nalaganje drv in dvigovanje temperature poteka zelo previdno in na podlagi izkušenj. Po večih urah, ko se doseže potrebna maksimalna temperatura, se tako kurišča kot zračniki hitro sezidajo in zaprejo. S tem začne v notranjosti peči primanjkovati kisika in železov oksid, ki običajno oksidira in postane rdeč, v tem primeru posivi in kar je še bolj pomebno - žgana glina postane manj porozna in bolj vodotesna. Preden se kurišča po koncu kurjenja zapro, se v peč položijo še stare borove korenine, ki svojim črnim dimom redukcijo še ojačajo in izdelki še dodatno počrnijo. 

fotografija prikazuje žganje črne lončevine v stari kopasti peči na njeni izvorni lokaciji