LONČARSKA VAS FILOVCI

MUZEJ LONČARSTVA IN STAVBARSTVA NA PROSTEM

VABLJENI NA NOVO SPLETNO STRAN  -  WWW.BOJNEC.COM


 
 

Prireditve

  • Žganje lončevine v stari kopasti peči

Naslednja izvedba redukcijskega žganja oz. žganja t.i. "črne lončevine" bo predvidoma proti koncu avgusta letos. Podrobnejše informacije o prireditvi bodo pravočasno objavljene.

 

  • Podelitev Murkove nagrade Radovljica, 11. november 2008

Na 22. podelitvi Murkovih nagrad za dosežke na področju etnologije je Alojz Bojnec, ustanovitelj in vodja Zavoda lončarska vas Filovci, prejel Murkovo listino. Slovensko etnološko društvo je listino podelilo za izvirno predstavitev in ohranjanje kulturne dediščine in lončarske obrti v Prekmurju. Več fotografij iz prireditve si lahko ogledate v galeriji. Listina bo na ogled v muzeju.

 

  • otvoritev "Hiše kulinarike"

V septembru 2008 je Zavod lončarska vas Filovci izvedel otvoritev obnovljene črne kuhinje. Dogodek je potekal v duhu filovske kulinarike, saj so vaške gospodinje pripravile obilo avtohtonih jedi. Po zaključenem uradnem delu so biskovalci lahko lončeni krožnik, ki so ga prejeli za dobrodošlico, napolnili z pogačami, dodoli, retaši, zlevanko, gibanco...

 

  • otvoritev Lončarske vasi Filovci

Osrednja prireditev ob otvoritvi lončarski vasi je bila 23. septembra 2006. Na ogled smo pripravili predstavitev filovskih lončarskih mojstrov 20. stoletja in njihovim ohranjenih izdelkov. Obiskovalcem je na ogled tudi razstava unikatne keramike priznanih slovenskih oblikovalcev. Fotografije iz slovestnosti si lahko ogledate v galeriji.

  • keramična delavnica

Delavnica društva keramikov in lončarjev Slovenije je potekala 20. in 21. aprila 2007 pod vodstvom predsednice prof. Dragica Čadež-Lapajne. ostali udeleženci so bili: Irena Kramer, Mojca Rudolf, Majda Schlosser,. Marina Lipar, Stanka Janžič, Polde Janžič, Tatjana Dobovšek in Boštjan Dobovšek. Utrinke iz delavnice si lahko ogledate v galeriji.

  • redukcijsko žganje

Prvi vikend v juniju smo izvedli redukcijsko žganje lončevine. Med žganimi izdelki so, tudi razna avtorska dela nekaterih članov društva keramikov in lončarjev Slovenije. Izdelki so na ogled v lončarski vasi. Nekaj fotografij je tudi v galeriji.