LONČARSKA VAS FILOVCI

MUZEJ LONČARSTVA IN STAVBARSTVA NA PROSTEM

VABLJENI NA NOVO SPLETNO STRAN  -  WWW.BOJNEC.COM

Loncarska vas Filovci

 

Dobrodošli

 

Lončarska vas Filovci je bila kot zavod ustanovljena leta 2005. Njena zgodovina sega daleč v preteklost, če upoštevamo vse tiste mojstre, ki so lončarili v tem panonskem prostoru in so se njihova imena izgubila, tiste, ki so zapisani od 18. stoletja dalje v pisnih arhivskih virih, in vse tiste, ki še živijo v spominjaju starejših Filovčarjev.

Vas Filovci je bila znana po t.i. črno žgani posodi. Moški so lončarili (vrteli lončarsko vreteno in na njem oblikovali lončevino) za domače potrebe, za prodajo na okoliških sejmih (kot domača dejavnost) in za širšo obliko trgovanja, v največji meri za trgovsko podjetje Dom (kot obrtniki). Pri različnih fazah izdelave lončevine so svojim možem veliko pomagale žene. Sodelovale so pri izkopu in pripravi gline, vrtele mlin za mletje glazure, polirale suhe lonce in pomagale pri nalaganju peči.

 Zavod Lončarska vas Filovci je bil ustanovljen z namenom, da nadaljuje z bogatim izročilom prednikov ter ohrani spomin na to dejavnost in čas, ko je skoraj vsaka hiša imela lončarja. Danes v vasi dela samo še eden. Še posebej pomembno je, da si zavod prizadeva rakonstruirati in s tem rešiti pred propadom poslednje kulturne spomenike 1. kategorije, ki so se Prekmurju komajda ohranilii do danes.